Watt the fuck?

Dat is bij fietsen toch wel even heel anders. In plaats van KISS houdt de gemiddelde wielrenner meer van de relationship status: it's complicated. Wielrenners houden er namelijk van om tijdens of na een rit zo veel mogelijk getallen te meten. Enkel en alleen afstand en tijd zijn niet genoeg variabelen. Daar moeten minimaal de hoogtemeters, je watts en cadans aan toegevoegd worden. Oh...had ik nu maar wat beter opgelet bij natuurkunde..

Poeh, laat ik beginnen met te zeggen dat ik niet eens een fietscomputer heb. Dus wanneer ik samen buiten fiets vraag ik of mijn fietsmaatjes naar de status (vooral hoe lang moeten we nog? of hoeveel hebben we al gefietst?) of als ik alleen fiets, meet ik via de runkeeper app op mijn telefoon (oude liefde roest niet ;-)) hoe lang en hoe hard ik gereden heb.

Maar nu in in Watopia fiets, I can't 'run' away from the watts aangezien Zwift de gehele training baseert op het vermogen wat je levert en dus die verdomde watts.

Zwift heeft een speciale FTP test waarmee je in 45 minuten of een uur jouw fitness level kunt bepalen. Deze test heb ik uiteraard gedaan voordat ik aan mijn winter 'Gran Fondo' trainingsprogramma begon en hier kwam voor mij 134 uit. 134 watts dus. Dat is dus mijn maximale krachtsvermogen welke ik 30 minuten of langer vol kan houden.

Wanneer ik deze kracht in relatie tot mijn lichaamsgewicht wil weten, kom ik ongeveer op 2,4 watt/kg. Even voor de goede orde: een beginnende dameswielrener zou tussen de 2,1 en 2,8 moeten kunnen wegtrappen.

Ik heb eigenlijk zelf het idee dat ik redelijk fit ben, maar wanneer ik deze statistieken lees val ik gewoon in de categorie beginners en dan ook nog eens aan het begin van de categorie beginners. Watt the fuck? Hoe kan dit? Ik weet heus wel dat ik mij niet met een Tom Dumoulin moet vergelijken die een dikke 6 wegtrapt in de Giro, maar beginnend wielrenner? Beginnend dameswielrenner?

Ben ik gewoon niet zo fit of sterk als ik zelf dacht? of is mijn Tacx Bushido smart trainer een soort watts vampier en eet hij al mijn watts op? Ik heb echt geen flauw idee. En ondertussen moet ik maar bij iedere training naar mijn WATTs kijken. In koeienletters. Dikgedrukt.

Pfff, wat kijk ik ernaar uit to go outside & just KISS.