Laagje, laagje, laagje of toch maar niet?

Iedereen kent het wel, de twijfel over wat je voor die koude ochtendrit aan moet trekken. Laagjes luidt het algemene advies meestal, maar is dat wel zo? Of stop je gewoon een krant onder je jasje zoals ze dit vroeger deden. Of heb je net als mij meestal last van koude voeten of kouden handen. Ook hier zijn genoeg tips en tricks voor. Maar zoals vaak is goed materiaal ook hier het halve werk.

Lichaam
Als algemene basis begint het voor mij met een echt goede warme broek die op de juiste delen winddicht of zelfs waterafstotend is zoals de Bioracer Spitfire Tempest Protect broek. Daarboven verkies ik een echte dikke en warme merino base layer liefst met een rolkraag met als buitenste laag een goed winddicht en waterafstotend jack zoals de Tempest Protect van Bioracer, die bovendien ook een extra flap heeft waarmee je in natte omstandigheden je achterste droog kunt houden.

Extremiteiten

De voor mij persoonlijk belangrijke delen, daar ik snel kouden handen, voeten en oren krijg tijdens langere ritten. Daarom draag ik altijd een extra buff rond de nek die indien nodig ook je gezicht kan beschermen. Een goede helmmuts is voor mij ook echt een must. Handschoenen zijn voor mij echt van cruciaal belang en moeten zeer goed winddicht zijn en lang aan de pols zijn om de toestroom van bloed naar je handen goed warm te houden. Momenteel gebruik ik de Bioracer Tempest Protect handschoenen. Als standaard

De overtreffende trap

Ben je een echte koukleum, dan zijn de volgende extra maatregelen je wellicht op het lijf geschreven. Zo durf ik over mijn base layer nog een extra thermojersey met korte mouwen dragen of neem ik een regenjasje mee als laatste redmiddel. In extreem koude of natte omstandigheden gebruik ik Spatwear overschoenen. Deze zijn extreem warm, waterdicht en bovendien lekker lang zodat je hele onderbenen beschermt zijn tegen opspattend water. De standaard buff en helmmuts vervang ik ook door een zogenaamde Thermal Balaclava van GripGrab die je nek, hoofd en gezicht zeer goed beschermd. Daar ik best snel kouden handen krijg ben ik benieuwd naar zogenaamde lobster handschoenen. Deze winter ga ik de nieuwe Spatzwear Glovz handschoenen testen die een geïntegreerde winddichte overlay hebben om de handschoen om te toveren tot een lobstervariant.

Uiteraard zijn er wat klassieke tips en tricks waar ik naast al het goede materiaal toch nog gebruik van maak. Daar ik geen echte winterschoenen gebruik, plak ik de verluchtingsgaten van mijn schoenen af met wat duct tape (vergeet ook die onder je inlegzooltje niet). Als het echt nodig is vouw ik een stukje zilverfolie rond mijn tenen voordat ik mijn schoenen aandoe. Uiteraard is het smeren van Born Protect Extra op je voeten geen slecht idee. Verder heb ik vaak een setje rubber handschoentjes in mijn zadeltas zitten, die je altijd als noodgeval onder je handschoenen kunt dragen.