5 vragen aan marathonloper Roel Wijmenga

Roel Wijmenga behoort tot de beste hardlopers van Nederland. Tijdens een voorbereidingswedstrijd op de marathon van Valencia raakte hij geblesseerd aan de hamstring waardoor vorig jaar tegenviel. Wat zijn zijn doelen dit jaar, hoe ziet zijn voorbereiding eruit en heeft hij nog tips voor ons?

Wat zijn je belangrijkste doelen dit jaar? En heb je tussendoelen?

Het hoofddoel is een PR op de marathon. Dit zal in het najaar moeten gebeuren. Tijdens het voorjaar wil ik graag weer echt fit worden en blessures achter me laten. Welke marathon het gaat worden weet ik nog niet. In de voorbereiding wil ik graag nog een snelle halve marathon lopen, ook dat PR moet aangescherpt worden!

Hoe ziet je voorbereiding voor een marathon eruit?

Mijn specifieke marathonvoorbereiding duurt een kleine 3 maanden. Daarin train ik veel kilometers, in het verleden tot wel 200km per week. Tegenwoordig train ik ook deels alternatief, dit zijn fietstrainingen en zelfs zwemmen. Op deze manier kan ik veel trainingsuren maken en ben ik minder blessuregevoelig. Om fit aan die marathonvoorbereiding te beginnen train ik het hele jaar door, met tussendoor kortere wedstrijden van 10km tot de halve marathon.

Wat doe je voorafgaand aan een wedstrijd?

Voor een marathon eet ik 3 uur van tevoren een vezelarm en koolhydraatrijk ontbijt. Daarna probeer ik wat te ontspannen en wat muziek te luisteren bijvoorbeeld. Voor de marathon is de warming-up niet al te lang, lekker joggen en vervolgens een paar versnellingen om een beetje spanning op de spieren te zetten. In het startvak is het dan meestal wat nerveuzer maar als het startschot geklonken heeft zit ik 'in the zone'!

Wat doe je na een wedstijd?

Meestal drink ik meteen een herstelshake en loop ik even uit (cooling-down), anders kom ik de dag erna de trap niet meer af. Na een marathon vind ik het lekker om even een of twee weken rustiger aan te doen. Trainen mag maar moet niet. Dit is mentaal goed maar ook het lichaam heeft dan zijn rust nodig. Toch komt snel weer de drang om de draad op te pakken.

Heb je tips voor de serieuze amateursporter?

Stel haalbare doelen. Je kunt wel heel veel willen trainen maar het moet ook haalbaar zijn in combinatie met je carrière en thuissituatie. Beter voorzichtig trainen en minder blessurekans dan risico nemen. Consistent door kunnen trainen maakt het verschil!