EN

World University Championships 2018

Door Lise Visser

Ik mocht naar het wereldkampioenschap voor studenten in Braga, Portugal. Het was een hele gave ervaring in mijn eerste seizoen als wielrenster. Ik had nog geen enkele wedstrijd buiten Nederland of België gereden, laat staan een wedstrijd in de bergen. Toen ik te horen kreeg dat ik in de selectie zat, ging er bij mij een belletje rinkelen en ben ik er voor de volle 100 procent naar toe gaan leven.

Hoe begon het ook al weer?
De KNWU had in maart een facebookpost gemaakt met daarin de aankondiging dat er in augustus een wereldkampioenschap voor studenten ging plaatsvinden in Portugal. Ik voelde me aangesproken want ik ben nog student, dus ik klikte er op en las de voorwaarden door. Ik voldeed aan alle eisen, alleen had ik weinig wedstrijdervaring. Ik was pas deze winter begonnen met trainen, en dit seizoen was mijn aller eerste wedstrijdseizoen. Dus ik klikte het berichtje weg en dacht, daar wordt ik vast niet voor geselecteerd. Toch kreeg ik het bericht niet uit mijn hoofd. Aangezien ik het niet druk had met school kon ik vanaf het moment dat ik me in zou schrijven tot de dag van de wedstrijd er naar toe trainen. Na dat ik mezelf had aangemeld hoorde ik een tijdje niets. Ik was in Nederland al lekker wedstrijden aan het rijden en trainde onder begeleiding van een wielertrainer voor een goede basis in het wielerseizoen. Eenmaal goed op weg in het wielerseizoen verbaasde ik mezelf met mijn enthousiasme en voortgang op de fiets. En op het moment dat alles goed ging met fietsen en eigenlijk niet beter kon kreeg ik het mailtje "Gefeliciteerd, je bent geselecteerd voor het WUCC2018".

Hoe zag de voorbereiding er uit?
Eind juni ben ik nog eens samen met mijn trainer Jamie van Rijswijk gaan zitten voor de beste aanpak vanaf dat moment. Op 4 augustus zou de wedstrijd plaatsvinden, 93 kilometer en 2200 hoogtemeters. In die maand had ik alleen nog maar criteriums gepland staan. Gemiddeld zijn die rond de 65 kilometer en dat zou een te kortte training zijn wanneer je jezelf wilt focussen op 93 kilometer. Dus de keuze was simpel, ik reed een maand geen wedstrijden waardoor ik tijd had voor extra duurtrainingen. Dat vond ik natuurlijk super jammer, want het ging goed met het rijden van criteriums en wedstrijden zorgen voor snelheid. Maar daar had Jamie ook een goed alternatief voor. De fanatiekelingen die raden het al, ja hoor, scootertrainingen. Ondertussen was ik al bezig geweest met het boeken van een vlucht naar Portugal. Het was mogelijk om er 8 dagen voorafgaand aan de wedstrijd te zijn dus daar wilde ik graag gebruik van maken. Als Nederlander die alleen maar de Brabantse polder gewend is, wil ik toch wel even acclimatiseren in dat berggebied. Maar ik wist dat 8 dagen vooraf niet voldoende was om die 2200 hoogtemeters aan te kunnen. Dus ik ben 2 weken voor het vertrek naar Portugal nog een weekje naar de Eifel geweest. Voor degene die dit niet kennen: Een mooi natuurgebied in Duitsland. Jamie had een pittig trainingsschema gemaakt voor die week met soms wel twee trainingen op één dag. Na een aantal dagen mezelf flink vermaken in die omgeving wist ik de mooie en pittige klimmetjes te vinden en vond ik ze ook steeds leuker worden. Toen de week weer voorbij was en ik weer in Nederland was, brak er voor mij een rustweek aan en begon het aftellen voor het vertrek naar Portugal.

Wat gebeurde er in Portugal?
Eenmaal in Braga, Portugal was het nacht, dus ik ben snel ingecheckt in het hotel en gaan slapen. De volgende dag kwamen onze fietsen aan en ging ik samen met een teamgenoot een rondje fietsen. We hadden door vertraging ongeveer 4 uur in een vliegtuigstoel gezeten dus los fietsen was een must. Er kwam niks uit mijn benen want alles zat helemaal vast. Ook de dag erna moest ik erg wennen aan de warmte, de hoogtemeters. Gelukkig waren die slechte benen maar voor korte duur want ik had een lange duurtraining op de planning staan en afgesproken om met twee teamgenoten een mooie tocht te gaan rijden van 120 kilometer. En het ging lekker! Het was een ontzettend mooie ronde recht door de Portugese natuur. Vanaf dat moment wist ik dat ik klaar was voor de wedstrijd en heb ik mijn overige trainingen relaxed kunnen afmaken. Het was bijna zo ver, om 8:55 Portugese tijd zou de wedstrijd van start gaan.

De wedstrijd
Net zoals dat een vlakke weg in Portugal niet bestaat omdat alles glooiend is, wordt 8:55 starttijd ook iets later. Maar toen we uiteindelijk van start konden waren we ook weg. Nadat we ongeveer 5 km geneutraliseerd hadden gereden ging de wedstrijd echt van start. De eerste 20 kilometer werd er rustig gereden. Het zou die dag 40 graden worden, toen wij begonnen was het al 35 graden. Langs de kant stonden af en toe mensen met een tuinslang en hier en daar had de organisatie mensen staan die flesjes water aangaven. Iets laten vielen een aantal dames om de beurt aan om het tempo op te voeren maar niemand raakte weg. Bij de 50 kilometer startte de eerste redelijk zware klim en daar werd de wedstrijd eigenlijk al bepaald. 2 Poolse dames verhoogde het tempo op de klim en alles viel uit elkaar. Ook ik moest op de klim lossen. Ik baalde er erg van maar ben in mijn eentje door blijven rijden. De klimmen waren pittig maar het was meer een wedstrijd tegen de warmte. Ik heb overal waar het kon flesjes water aangepakt en over mezelf heen gegoten, heel mijn snelpak was uiteindelijk doorweekt van al het water. Ik ging er voor om de wedstrijd uit te kunnen rijden en dat is gelukt. ik eindigde op de 13e plek en ben ontzettend trots op deze prestatie.

En nu?
Sinds ik terug ben in Nederland rijd ik hier weer verschillende wedstrijden. Het seizoen is al weer bijna ten einde, dat betekend dat ik terug kan blikken op een prachtig eerste seizoen met het WK als mooiste ervaring. Ook kan ik alvast vooruit blikken, want ik laat het natuurlijk niet bij één seizoen. Afgelopen seizoen ben ik heel erg gegroeid en zit er continu een stijgende lijn in mijn prestaties, die lijn wil ik graag doorzetten in het volgende seizoen. Daarvoor ga ik deze winter een goede basis opbouwen door veel in te zetten op duurtrainingen en daarnaast kan je me ook op mijn crosser vinden.