EN

Race against the elements

Door Roel Wijmenga

Afgelopen zondag liep ik voor de eerste keer de halve marathon van Egmond. Wat een vette wedstrijd was dat!

Egmond zou een mooie prikkel zijn in de aanloop naar het NK 10km in Schoorl, de City pier City loop en uiteraard de marathon van Rotterdam. In 2019 heb ik al flink wat werk verzet tijdens trainingen en weer een stapje gemaakt. Egmond was geen doel op zich maar ik wilde er goed invliegen en een mooie prestatie neerzetten!

De avond van te voren werd er in het atletenhotel al druk gespeculeerd over het wedstrijdverloop. Er zou tijdens de wedstrijd namelijk windkracht 6 staan vanuit het westen. Aangezien de eerste 7 kilometer over het strand gaan, is de wind van grote invloed. Zou er hard doorgelopen worden? Ontstaan er waaiers? Of blijft een grote groep bij elkaar?

Het werd dat laatste. Ik startte voorin hard mee en na 500 meter draaiden we het strand op. Gestaag ging ik mee voorin de wedstrijd. Na 3km keek ik achter me en zag ik warempel dat ik in de kopgroep zat met de grote mannen en dat er achter me een gat ontstaan was. Gezien de harde wind had ik geen keuze en moest ik mee in het zog van de kopgroep. Ik koos goed positie linksachter in de groep zodat ik minimale last had van de wind totdat we na 7km het strand af draaiden.

De groep versplinterde en ik kreeg het even zwaar. Kort dacht ik dat ik mijn kruit verschoten had maar ik kon op eigen tempo goed door blijven lopen. Enkele kilometers later ontstond er een klein groepje waarmee ik de rest van de wedstrijd samen zou lopen. Er was geen optimale samenwerking en het tempo wisselde vaak. De duinen lagen er modderig bij, dat gecombineerd met de wind maakte de omstandigheden zwaar. Gelukkig kon ik de aansluiting houden tot in de laatste kilometer.

In de laatste rechte lijn kregen we de wind weer vol op de kop. Ik moest mijn meerdere erkennen in Vincent Hazeleger, een man met een sterker eindschot. Stadsgenoot Ricardo Floris kon ik afhouden. Uiteindelijk werd ik 8ste Nederlander en 24ste overall!

Wat heb ik genoten van deze te gekke wedstrijd. Met veel moraal gaat het vizier nu op het NK 10km in Schoorl!

Hieronder de link naar het wedstrijdverslag gemaakt door de NOS. Vanaf 01:15 kom ik nog even snel door het beeld gerend.

Wedstrijdverslag NOS