EN

Oh Oh Oats...

Door Esra Tromp

Havermout pap, mijn favoriete ontbijt sinds jaren!
Al van jongs af aan werd dit of Brinta mij door mijn ouders voorgeschoteld. Tot mijn 13e heb ik iedere dag de 'pap' gegeten. Mijn ouders waren overtuigd van de gezonde en voedzame stoffen in de pap, echter was ik er na mijn 13e even helemaal klaar mee. Tot ik in 2009 op kamers ging wonen in Nijmegen om Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit te gaan studeren. Ik had de havermoutpap helemaal her-ontdekt, het was lekker, voedzaam en belangrijk voor een student, het was ook nog eens erg goedkoop!

Ingrediënten:

- 70 gram havermout (ik gebruik een mix van grove en fijne havermoutvlokken)
- 200 ml half volle melk (ter afwisseling of wanneer vegan/lactose intolerant zijn amandelmelk of kokosmelk een goed alternatief)
- 1 banaan
- kaneel
- magnetron (pannentje op het vuur kan ook, echter nobody has time for that?!)

Recept

Mix de havermout en de melk naar keuze in een ruime kom. Het is belangrijk om niet een te klein kommetje te nemen, omdat het mengsel in de magnetron behoorlijk in omvang zal toenemen. Roer de havermout en de melk even om en stop het mengsel voor 2,5 minuut op de hoogste stand in de magnetron.

Snijd de banaan in kleine stukjes en verdeel dit over het warme havermout papje. Als laatste verdeel ik nog een beetje kaneel over de pap et voila!

Om dit recept niet te laten vervelen, en elke dag toch iets anders binnen te krijgen varieer ik heel vaak met het stuk fruit wat er in de havermout gaat.
Ik kijk naar wat ik in huis heb en dat gebruik ik voor mijn ontbijtje.
Enkele suggesties ter variatie; appel (voeg deze toe voor het in de magnetron gaat, de appel zal iets zachter worden met als resultaat een vloeibaar appeltaartje als ontbijt!!), mango (uit de vriezer), bessen, peer, vijgen of wanneer in het seizoen kaki fruit.

Naas het fruit varieer ik ook vaak met kruiden. Kaneel is altijd goed, maar denk ook eens aan speculaas/koek kruiden, nootmuskaat, steranijs of chaipoeder.
Als laatste kun je voor extra proteïne en vetten wat nootjes toevoegen aan de havermout, echter eet ik deze liever als tussendoortje.