EN

Meer plezier, meer (lekker) eten & meer aero...

Door Maya Kingma

De voorbereiding op een niet-Olympisch 2020...

Het is waarschijnlijk niemand ontgaan, in 2020 zullen de Olympische Spelen in Tokio niet worden gehouden. Ik ben blij en opgelucht dat dit besluit nu officieel is. Tijdens deze pandemie kunnen we het niet maken om over de wereld te gaan reizen en bij elkaar te komen met zo ontzettend veel mensen. Daarnaast zouden vanwege de verschillende maatregelen per land de wedstrijden niet eerlijk zijn. Iedere sporter wil zich op de Spelen ideaal voorbereiden, en dat kan nu niet. Ook ik moet mijn grote liefde, het zwemmen, al twee weken missen. Het is even niet anders. Deze maatregelen zijn volledig terecht. Ik ben wel heel blij dat we in Nederland nog naar buiten kunnen, zolang we anderhalve meter afstand houden.

#RideSolo

Het is wel een beetje gek. Ik heb deze winter harder gewerkt dan ooit. Iedere maand brak ik records en zag ik mezelf groeien in de voorbereiding op hét jaar van de Spelen. Ik kon niet wachten om te gaan racen. Maar qua races waren het maanden van tegenvallers. De eerste World Cup in Kaapstad (februari) ging niet door omdat er geen sponsor gevonden werd om het evenement te bekostigen. Daarna volgde Abu Dhabi, waar de wielrenners van de UAE tour gestrand waren, vanwege het COVID-19 virus. Dit kon nog betekenen dat we met het team zeker waren van deelname aan de Spelen. Maar nu weten we dat racen er voorlopig niet in zit en alles omtrent kwalificaties is nu even onzeker. Ondanks deze rare tijden genoot ik de afgelopen maanden meer dan ooit van het sporten. Hoe? Meer plezier, meer eten en meer aerodynamica.

Eén van de dingen waar ik altijd in heb geloofd; plezier hebben in wat je doet. Ik sport voornamelijk omdat ik er van geniet. En dat genieten, dat heb ik naar een hoger niveau kunnen krijgen. Natuurlijk heb ik een duidelijk doel en daar train ik voor. Maar tijdens elke training geniet ik van door het water glijden, of van de heerlijke trailpaden waar ik over kan lopen, of van het fietsen door het Limburgse heuvelland (al gaan veel van mijn favoriete fietsrondjes ook langs Val Dieu en duik ik de Blauwe Ardennen graag in). Genieten van de mooie uitzichten, de kleine dingen om mij heen en de vrijheid om buiten te zijn. Een waardevolle aanschaf voor mij was een fietscomputer waarop je routes kunt volgen en ze zelf kunt maken. Zelf dwalen deed ik al, maar nu wordt het dwalen zonder te verdwalen en met meer mooie paadjes ontdekken. Heerlijk! Natuurlijk zijn de trainingen belangrijk, maar ik geloof ook dat je niet elke training en zeker niet de hele training alleen maar op je tellertje moet kijken.

Dit kan klinken als te mooi om waar te zijn. Maar wat ik er vooral mee bedoel, is dat ik afgelopen winter heb gemerkt dat als je veel sport, je veel verbrandt. Ik wil nog wel eens onderschatten hoeveel je dan eigenlijk moet eten. Samen met mijn diëtist Rob van der Werf heb ik daar deze winter de focus op gelegd. Naast de drie standaard maaltijden eet ik nu meer tussen de trainingen door. Dat maak ik lekkerder voor mijzelf, bijvoorbeeld door simpelweg op een belegde boterham een plakje komkommer te leggen. De andere grote focus lag op voldoende eten en drinken tijdens de trainingen. Wat dat betreft kom ik van heel ver. Maar ik heb mezelf de tijd gegeven alle smaken gelletjes en reepjes van Born te proberen. Nu kan ik uitkijken naar het moment tijdens een lange rit dat ik die Flapjack reep uit mijn zakje kan halen en om als toetje van mijn rit de Bite Size Choco op te snoepen. Vinden wat je lekker vindt en daar genoeg van eten zodat je goed kan herstellen. Het helpt! Ik kan meer training aan, ik word sterker en hou een stabiel gewicht.

Aero is everything! Toch een beetje waar. Ook een top afgestelde fiets verhoogt het plezier. Een goede fiets was stap 1. En die is meer dan geslaagd. De Born bidonnetjes pronken op een nieuwe Isaac Meson. Maar ik ben erachter gekomen dat dat maar de helft van het werk is. Ik ging langs bij Maarten van CyclingLab, om eens een keertje te kijken naar mijn fietshouding. Maar langzaam maar zeker zag ik mijn hele fiets veranderen. Hoger zitten, ander stuur, stuur lager, stuur verder weg, ander zadel, beter stuurlintje, ander opzetstuurtje… Wat gaaf! Soms voel ik mij net een tijdrijder! Ik kan nu opeens een stuk aerodynamischer liggen en merk hoeveel watts dat scheelt. De rest van de fietsritten merk ik dat het zitten op de fiets mij absoluut niet tegen gaat staan en ik mijn kracht anders en beter kwijt kan. Dit heeft het plezier ook echt vergroot. En zonder races, kan ik nu mooi langer trainen op die houding!

Vergeet niet te genieten en…

Op naar een gezonde wereld en de Spelen van 2021!