EN

Lopen als Pheidippides

Door Roel Wijmenga

490 jaar voor Christus versloegen Griekse soldaten het Perzische leger nabij het plaatsje Marathon. Hiermee kwam een einde aan de eerste Perzische oorlog. Om het nieuws van de overwinning over te brengen rende een boodschapper circa 42 km van het plaatsje Marathon naar Athene. Nadat boodschapper Pheidippides het nieuws verkondigde viel hij dood neer.

Zo kwam de zo iconische marathon aan zijn lengte, om precies te zijn 42,195km. Heden ten dage wordt nog altijd jaarlijks de marathon georganiseerd tussen Marathon en Athene. Ook dit jaar staat deze marathon weer op de planning, op 8 november om precies te zijn. Het leek me ontzettend gaaf om deze mythische route een keer hardlopend af te leggen. Zo heb ik besloten dit jaar deel te gaan nemen aan dit evenement! Met 300 hoogtemeters is het zeker geen snelle marathon maar wel weer een gaaf avontuur!

Athene was niet mijn eerste keuze.. Het Nederlands kampioenschap marathon in Amsterdam zou mijn speerpunt zijn dit jaar. Helaas werd Amsterdam afgelast. Dat gaf me wel de ruimte om iets gaafs te gaan doen zoals deze historisch beladen tocht!

De voorbereiding is door de wijzigingen in mijn wedstrijdplanning misschien minder doelgericht geweest dan andere keren. Toch heb ik afgelopen tijd een mooie basis gelegd aan de hand waarvan ik komende weken samen met mijn trainer Michel van de Wall het specifiekere werk kan aanvatten. Daarmee zal ik weer een marathonvoorbereiding in de benen hebben, een proces waar ik van geniet maar ook sterker van word met het oog op een snelle stadsmarathon (hopelijk) in 2021!

In tegenstelling tot onze vriend Pheidippides ben ik niet van plan dood neer te vallen na aankomst in Athene. De hedendaagse verzorgingsmogelijkheden maken de tocht toch iets draaglijker. Mijn persoonlijke marathonrecord van 2 uur en 19 minuten zal lastig te verbreken zijn op het zware parcours, de inzet is een top klassering maar vooral ook genieten van het marathonavontuur!

Tja, dan is er natuurlijk wel nog de onzekerheid die de corona-pandemie met zich meebrengt. Op dit moment is corona weer aan het aanwakkeren. Veel Europese gebieden zijn oranje gekleurd en er is dus grote onzekerheid of reizen naar Athene in november überhaupt mogelijk en verantwoord is.

Sport is natuurlijk maar relatief in dergelijke tijden maar 2020 was als wedstrijdsporter een ellendig jaar door afgelasting van veel evenementen. Nieuwe verscherpte maatregelen zouden opnieuw een klap betekenen. Indien nieuwe maatregelen getroffen worden zullen we ons hieraan moeten onderwerpen in het belang van allen. Een marathon avontuur is dan relatief en ondergeschikt. Maar wat zou ik balen zeg.. Vooralsnog staat 8 november met rood omcirkeld in mijn agenda, op naar een mythisch marathon avontuur!