EN

Let me introduce to you: the Great Grand Fondo’s

Door Kim Quaedvlieg

2 maanden v.GF (voor Gran Fondo)

Er zijn soms van die berichtjes, mailtjes of belletjes waarvan je nog precies weet waar je was toen je deze ontving. Nieuws dat je hele leven een andere wending geeft.

Het volgende mailtje, ontving ik vorig jaar van Bicycling: “Hey Kim, alles goed? We kregen een aanbod van Alpecin, en dacht hiervoor aan jou. In het weekeinde van 19 aug vindt de Cyclassics plaats in Hamburg deze bestaat uit een Prorace en een Granfondo. Ik dacht dat dit wellicht iets voor jou was om er naartoe te gaan!”

Vijf minuten later antwoordde ik: “Wat super gaaf! Doe ik heel graag :-) Geef me even een uurtje om te kijken of ik wat voor m’n boys kan regelen! Kom er zo op t terug!”

En een uurtje later: “Geregeld :-) ontvang graag meer info ☀️”

En zo geschiedde. Mijn eerste toezegging tot deelname aan een Gran Fondo. Zonder eigenlijk precies te weten wat een Gran Fondo was. Of beter gezegd, zonder te lezen wat een Gran Fondo was. Ik las er namelijk gewoonweg over heen. Ik dacht dat ik een toertje ging fietsen in Hamburg. Lekker ontspannen, paar verzorgingspostjes onderweg. Misschien nog even op mijn gemak een bidon bijvullen, reepje pakken, je kent het wel. Dat bleek niet helemaal het geval te zijn. Ik maakte er kennis met en werd ondergedompeld in, de wondere wereld die Gran Fondo heet.

Bij aankomst in Hamburg, tijdens het gemeenschappelijke diner op de avond vooraf aan de tocht (eh, Gran Fondo) werd mij door een aantal Duitse wielrenners gevraagd of ik al veel Gran Fondo’s gereden had, of Gran Fondo rijden mijn ding was, etc etc. Het woord werd door de Duitsers zo vaak in de mond genomen dat ik serieus dacht dat het gewoon een Duitse vertaling was van toertocht. Klonk vrij logisch in mijn oren en toch ook niet helemaal. Want Gran Fondo had ook wel weer iets Frans….

Het is achteraf niet zo gek dat ik onbekend was met het begrip Gran Fondo, want in Nederland worden geen Gran Fondo’s georganiseerd. Nederlanders die een Gran Fondo willen rijden zullen hiervoor naar België, Duitsland of Frankrijk moeten gaan. Vooral in Frankrijk (dus toch!) zijn Gran Fondo’s heel populair.

Een Gran Fondo voelt en is in feite een wedstrijd voor (semi) amateurs. Er zijn verschillende startvakken, ingedeeld op snelheid of leeftijd. Er klinkt een heus startschot en verzorgingsposten waar uitgebreid de tijd voor een reepje of bidon-vulmomentje wordt genomen, worden stukken minder lang of druk bezocht. Men gaat voor de tijd!! Een Gran Fondo heeft ook echte winnaars, er bestaan serieuze Gran Fondo teams en via één van de 21 kwalificatie Gran Fondo events kun je je zelfs plaatsen voor de UCI Gran Fondo World Championships. Hiervoor moet je wel in de eerste 25% van jouw leeftijdscategorie finishen. En dat is nog geen makkie, want believe me, het niveau ligt enorm hoog. Tijdens mijn eerste Gran Fondo, in Hamburg, had ik het geluk mee te kunnen liften in een – voor mijn gevoel – oppermachtig Alpecin trein, zo voorbij aan vele andere deelnemers. Maar in Luxemburg was ik minder lucky en had ik op vele momenten het idee dat ik een tijdrit aan het fietsen was. Voor of achter mij in geen velden of wegen, op de afgesloten straten, geen andere deelnemers te bekennen. Ook wel weer een bijzondere ervaring.

9 maanden na mijn eerste Gran Fondo, ben ik in voorbereiding voor de epische Ötztaler. Het idee werd geboren toen ik, afgelopen januari, een aantal trainingsdagen op Mallorca doorbracht. Ik was hier met enkele Alpecin bekenden en onder het genot van een glaasje werd het idee beklonken.

De Ötztaler radmarathon is voor de Duitsers wat voor de Nederlanders de Marmotte is. Een loodzware bergetappe, één van de zwaarste door de Alpen, waar gekken zich graag voor opgeven. Eentje van 238 kilometer met 5500 hoogtemeters. Eentje die je niet zo maar even fietst. Eentje waar veel voorbereiding en training voor nodig is. Serieuze training. Hier moest een trainer aan te pas komen. En zo werd ik op donderdag 14 maart per WhatsApp voorgesteld aan de man die zogezegd mijn leven de komende zes maanden zou verpesten. Mijn trainer. Precies diegene die je nodig hebt om een Gran Fondo Great te rijden :-)