EN

Happen naar lucht

Door Roel Wijmenga

Terwijl ik deze blog schrijf zit ik op het vliegveld in Nairobi (Kenia) te wachten op mijn vlucht terug naar Nederland. Voldaan kijk ik terug op een top hoogtestage in het hardloopwalhalla van de wereld, Iten!

Het was mijn eerste hoogtestage en ik was van te voren zeer benieuwd naar het effect van trainen op 2400 meter boven zeeniveau. Op deze hoogte heeft je lichaam meer moeite met de opname van zuurstof. Uiteindelijk is dat ook het doel van een hoogtestage. Je lichaam zal gaan reageren op dit 'zuurstoftekort' door meer rode bloedcellen aan te maken om de zuurstofopname te verbeteren. Rode bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het transport van zuurstof in je lichaam.

Idealiter zou je bij terugkomst op zeeniveau dus een overload aan rode bloedcellen moeten hebben waardoor je nog makkelijk zuurstof opneemt. Toch reageert iedereen anders op hoogte, ik ben bij thuiskomst erg benieuwd naar wat ik ga merken van de hoogtestage. De eerste dagen in Kenia was het behoorlijk wennen. Het landschap ik grillig en dus nergens vlak. Bergop was het happen naar adem, zelfs op het rustigste tempo. Daarom goed de tijd genomen om te acclimatiseren. Eenmaal gewend aan de hoogte begon het echte trainen. Aan motivatie geen gebrek, de hele omgeving ademde hardlopen, overal kwam je hardlopers tegen. Voor mijn gevoel liep praktisch elke 'local' hard, daarnaast gebruiken veel (wereld) toppers Iten als trainingsoord.

De omgeving wordt gekenmerkt door de lange onverharde wegen van rode aarde. Prachtig om op te lopen, maar helaas was er gedurende de stage veel regenval, eigenlijk vreemd voor deze tijd van het jaar. Daardoor werden veel van deze paden modderig en slechter te belopen. Dit mocht echter de pret niet drukken want er kon nog prima getraind worden op de enkele asfaltwegen. Op de droge dagen was het genieten van de rode 'dirt roads' waar het ontwijken van een kudde schapen of koeien geen bijzonderheid was. Wat een rust straalde deze omgeving uit. Iedereen doet zijn ding en niemand lijkt zich te haasten, in zekere zin gigantische rijkdom dus.

Met 390 kilometer op de teller keer ik tevreden huiswaarts. Van elke kilometer heb ik genoten. Benieuwd ben ik hoe ervoor sta en wat die hoogte met mijn lijf gedaan heeft! Zondag loop ik het NK 10km en een week later de halve marathon van Barcelona! Hoe het ook loopt, het was een geweldige ervaring!