EN

Een bucket list dingetje

Door Leandra Bisschops

Om maar met de deur in huis te vallen: van mij zul je geen lijstje met goede voornemens krijgen te lezen. Ik geloof niet in goede voornemens. Ik geloof in kei hard werken om mijn doelen te bereiken. Terwijl andere mensen vol weemoed terugkijken op het voorbije jaar, kijk ik naar wat komen gaat.

Hoewel goede voornemens niet aan mij besteed zijn, denk ik dat het nieuwe jaar wel een mooi moment is voor een frisse start: het moment om even stil te staan en te kijken waar je staat en wat je wil bereiken. En dat heb ik wél gedaan. Ik heb namelijk plannen, grote plannen. Ver voor het einde van 2019 heb ik mijn sportieve doel voor 2020 gesteld. Het is voor mij echt wel een bucket list dingetje. Ik ben al een aantal maanden bezig met de voorbereidingen ervan.

Ik heb me ingeschreven voor The Ride. Dit fietsevenement vindt plaats in juni en start aan de voet van de beruchte Italiaanse klim: de Stelvio. Via Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en België, fiets je naar de top van de Cauberg in Valkenburg. Dat zijn 1300 kilometers en 17.000 hoogtemeters. Side note: ik heb nog nooit een col gefietst. Oh, en ik ben ook nog nooit op fietsvakantie geweest. Werk aan de winkel dus!

Als stok achter de deur heb ik een coach in handen genomen. Het afgelopen jaar heb ik wel redelijk wat gefietst, maar ik heb nog nooit écht gericht naar een doel gewerkt. Mijn coach maakt trainingsschema’s voor me, die ik vervolgens met volle overgave zo secuur mogelijk probeer af te werken. Daarnaast krijg ik waardevolle tips over techniek en komt ook het mentale aspect aan bod. Een keer in de maand doen we samen een rondje op de fiets om de vooruitgang te bespreken.

Toen ik vorige week plotseling een weekje rust moest nemen, kreeg ik het even Spaans benauwd. Een week niet fietsen is in mijn hoofd eigenlijk geen optie. Ga ik het nog wel redden voor juni? Zit er vooruitgang in mijn trainingen? Waar ben ik eigenlijk aan begonnen? Kan ik dit wel? Op die momenten ben ik extra blij met mijn coach. Hij weet deze vastberaden, maar ietwat zenuwachtige fietsster gerust te stellen.

Tijdens ons laatste trainingsrondje samen vertelde hij me dat er een stijgende lijn in mijn fitness is te zien. Blijkbaar ben ik dus toch goed bezig en hoef ik me helemaal niet zoveel zorgen te maken als er een mindere trainingsweek tussen zit! Op tijd je rust nemen is misschien wel het belangrijkste wat er is. Een weekje niet fietsen gaat mijn maandenlange voorbereiding echt niet zomaar teniet doen. Dat zijn toch wel een van de meest waardevolle lessen die ik leer tijdens mijn voorbereidingen op The Ride. Alles komt goed.