EN

Dat gevoel en altijd weer die glimlach...

Door Roy Slangen

“Opeens krijg ik dat gevoel. Ik heb – in mijn eigen kleine wereld - iets bijzonders gepresteerd. Ik ben bovendien een unieke sportieve ervaring rijker. Met een voldaan gevoel van trots klik ik uit de pedalen. Met een glimlach. Altijd weer die glimlach.”

De grens tussen genieten en afzien is vaak flinterdun. Misschien is die grens er wel helemaal niet: afzien = genieten? Misschien niet op het moment zelf, dan zeker zo gauw de verhalen over de unieke prestatie verteld gaan worden. Afzien wordt genieten? Terwijl ik dit schrijf draag ik een T-shirt met daarop haarscherp geprint in kapitalen:

1 9 9 3 M, C O L D E L A M A D E L E I N E, F R A N C E.

Dit was zo’n moment. Afzien werd genieten. Mijn allereerste col. Ik herinner het mij nog perfect. Startend met een klimsnelheid die – met de wijsheid van nu – onmogelijk 20 kilometer vol te houden zou zijn. Sterker nog: na 4 kilometer waren de benen al verzuurd. Dan is 16 kilometer nog lang. Het groentje in de Alpen werd door La Madeleine versneld volwassen. Ondanks het afzien, genoot ik van de weides, de hoogte en van de afgelegde weg. Ik flikte het. Op de top die glimlach. Altijd weer die glimlach.

La Marmotte. Regen, nog meer regen, wind, sneeuw, kou en afzien. Ondanks dat ik 1000x de Alpen, de fiets, mijn benen, iedere andere weggebruiker en het leven vervloekt had, bekroop me na afloop op weg naar het huisje in Bourge d’Oisans ook weer dat gevoel. De zon brak door. Weer een glimlach.

Een fietsrit van meer dan 200 kilometer. Voor mij elke keer een uitdaging, vooral mentaal. Vroeger lijkt alles beter. Ooit een keer een schitterende toertocht over de Veluwe gereden met een belachelijk gemiddelde snelheid en 212 kilometer op de teller. Na afloop tijdens een gezellig samenzijn in de ‘permanence’ wéér die glimlach.

Op 21 juni ga ik weer voor dat gevoel. Jij en ik hebben die dag 16 uur en 46 minuten de tijd om er samen met je maatjes op uit te gaan. Ik ga het doen. 200+ kilometer. Voor mij nog steeds een mentaal dingetje. Bezorg jij jezelf en je vrienden ook de meest legendarische sportdag ooit?

Ik ga het doen.

Voor heel even voel ik mij een 'Born Legend'.

...En dan die glimlach. Altijd weer die glimlach.

Tip: Stuur een verslag van jou/jullie dag en maak kans op een BORN pakket ter waarde van € 100,- én de titel BORN LEGEND. Maar vooral: geniet van dat gevoel en… die glimlach! Check: www.born.eu/legend.

(En in 2021 terug naar La Madeleine?)