EN

1ste Nederlander in Eindhoven!

Door Roel Wijmenga

En dan die eindsprint.. De voorbereiding was top ik hoefde het alleen nog maar even af te maken. Uiteindelijk werd ik 1ste Nederlander en 14e overall in een mooie stadsmarathon! Een super mooie prestatie. Maar toch een bittere nasmaak en een onbevredigd gevoel.

Tijdens het raadplegen van de weersvoorspelling afgelopen week werden de vooruitzichten slechter en slechter. Toch hield ik moed, ik voelde me zo sterk, wat zou een beetje wind en hitte uitmaken? Gretig en zelfverzekerd stond ik aan de start. Enorm weinig zenuwen eigenlijk.. Ik was er klaar voor! Om 10 uur ging ik van start bewapend met haas Patrick Stitzinger. De eerste kilometers tikten we gemakkelijk weg (3’25’’ per kilometer).

Bij 5 kilometer pakte ik mijn eerste bidon isotone sportdrank aan. Gezien de warmte werd drinken essentieel. In voorgaande marathons had ik vaak maag-darmklachten. Gedurende mijn voorbereiding heb ik intensief geoefend met het gebruik van isotone sportdrank en energie-gels. Hiervoor gebruikte ik de iso-pro sportdrank en de super-liquid gels van Born superior sportscare. De super-liquid gel cherry flavour is echt een aanrader, een gelletje dat ik echt lekker vind smaken!

Er vormde zich langzaam een groepje en we liepen richting het 10 kilometerpunt. Bij 9 kilometer merkte ik dat Patrick, mijn tempomaker, moeite kreeg met het tempo. Even later moest hij helaas de strijd geblesseerd staken. Even een vlaag van paniek, maar al snel weer concentratie. Focussen, ik had een groepje en dat gaf vertrouwen. We liepen door tot de drankpost van 15 kilometer. Er was samenwerking maar ik merkte dat ik de sterkste in de groep was en het tempo af en toe weg zakte.

Nadat ik mijn bidon leeg had bij de drankpost na 15 kilometer besloot ik door te lopen en het tempo strak te houden. Het zou een lange solo worden.. Op dat moment was ik nog vol goede moed en wist ik niet wat me te wachten stond. Bij kilometer 19 zwaaide ik nog vrolijk op mijn familie, even later stond ik bijna geparkeerd. In het tweede deel kreeg ik te maken met de stevige wind. Hierdoor moest ik behoorlijk pushen om het tempo hoog te houden. Dit brak me uiteindelijk op..

Ergens tussen kilometer 25 en 30 kreeg ik kramp in mijn rechter kuit. Later sputterde mijn rechter hamstring ook. De kilometertijden liepen snel terug. De moed zakte me in de schoenen. Een persoonlijk record en mijn doeltijd van 2u24 werden onmogelijk. Ik overwoog uit te stappen maar mijn trainer overtuigde me door te gaan. De krampen in mijn kuit liep ik er gelukkig een beetje uit maar het kwaad was al geschied.

Bij de drankpost van 35 beleefde ik toch een klein hoogtepunt tijdens mijn marathon al had dit niks met hardlopen te maken. Inmiddels liep het wel weer wat beter en pakte ik een bidon aan. Ik dronk en wilde de bidon vervolgens weggooien. Langs de weg stonden grote containers bestemd voor het afval van de lopers. De volgende container stond op een meter of 20 aan de rechter kant van de weg. Ik mikte goed, gooide, en raak! Er stond op dat punt best wel veel publiek dat hierop fanatiek begon te juichen. Ik besloot mijn armen ook maar even in de lucht te gooien..

Uiteindelijk finishte ik in 2.27 als eerste Nederlander tijdens de marathon Eindhoven. Het was overigens wel een mooiere finish dan 2 jaar geleden in Eindhoven.. Toen loosde ik mijn complete maaginhoud op de eindstreep. Een positief punt na deze marathon is dus dat het nemen van de gels en sportdrank van Born erg goed ging. Ik ben de man met de hamer in ieder geval niet tegengekomen!

Helaas maakten de weersomstandigheden het me knap onmogelijk mijn streeftijd te halen. Inmiddels kan ik een beetje vrede hebben met mijn prestatie maar ik had graag laten zien wat ik op dit moment kan op de marathon. Dat zal helaas nog een half jaartje moeten wachten.. Nu even uitrusten en dan nog een paar mooie kortere wedstrijden in december.

Al met al was het weer een mooi avontuur. De weg naar de marathon toe was geweldig, ik ben sterker geworden en dat neem ik mee naar de volgende. In de voorbereiding heb ik veel moeten laten, maar mijn vriendin Cécile ook. Ik ben haar super dankbaar voor alle steun! Daarnaast dank aan trainer Paul Hagedoren, haas Patrick Stitzinger, sponsors en alle vrienden en familie voor tal van kilometers fietsbegeleiding gedurende mijn trainingen!